Nama Usahawan            Nor Ashima Binti Roslin
Perniagaan  

Produk Kek & Pastry 

Mula Berniaga 

2020
Lokasi Perniagaan            

Platform FB, IG

No Telefon                            011-61065575

  

Nor Ashima Binti Roslin mula berjinak-jinak menceburkan diri di dalam perniagaan kek dan Pastri secara reseller sejak tahun 2020. Tetapi pada masa itu beliau hanya menjual secara kecil-kecilan dan tidak mempunyai banyak barang kerana kekurangan modal dan tidak mempromosikan kedainya di media sosial. Kini, perniagaan beliau agak maju dan memberangsangkan. Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM20 – RM70 sahaja sebulan. Jualan beliau agak kurang memuaskan kerana tiada promosi di Laman Sosial. 

Beliau telah menggunakan platform facebook/page/Instagram untuk memperkenalkan produk kepada masyarakat setempat dan telah banyak mendapat tunjuk ajar daripada kakitangan PEDi Kg Pantai untuk membantu beliau memperluaskan lagi pemasaran dan promosi tentang produk yang dijual. Kini perniagaan beliau agak maju kerana promosi melalui facebook/page/ Instagram. Kini pendapatan bulanan beliau kini mencecah RM100 - RM 500.

 

 


 

                                                      

Nama Usahawan            Che Nurul Farah Ana Bt Che Razali
Perniagaan  

Pakaian Kanak-Kanak

Mula Berniaga 

2019
Lokasi Perniagaan            

Platform Facebook & Telegram

No Telefon                            011-61065575

 

Beliau merupakan seorang usahawan Online  yang mempromosi produk jualan beliau secara online iaitu melalui facebook, Telegram dan Instagram. Beliau meningkatkan promosi produk dan sentiasa membuat live untuk menjual produk beliau hampir setiap hari.Che Nurul Farah Ana Binti Che Razali mula berjinak-jinak menceburkan diri di dalam perniagaan ini sejak tahun 2019. Tetapi pada masa itu beliau hanya menjual secara kecil-kecilan dan tidak mempunyai banyak barang kerana kekurangan modal dan tidak mempromosikan kedainya di media sosial. Kini, beliau telah mula menambah modal dan mempunyai banyak stok pakaian kanak-kanak dan beliau telah mula membuat promosi dan jualan secara live di platform facebook.

Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM50 – RM100 sahaja sebulan. Jualan beliau agak kurang memuaskan kerana tiada promosi di Laman Sosial. 

Beliau telah menggunakan platform facebook/page/Instagram untuk memperkenalkan produk kepada masyarakat setempat dan telah banyak mendapat tunjuk ajar daripada kakitangan PEDi Kg Pantai untuk membantu beliau memperluaskan lagi pemasaran dan promosi tentang produk yang dijual. Kini perniagaan beliau agak maju kerana promosi melalui facebook/page/ Instagram. Kini pendapatan bulanan beliau kini mencecah RM 300 - RM 880.

 

 

 


 

 

Nama Usahawan           

Che Nur Anis Binti Che Ya

Perniagaan  

Menjual produk secara Online (Baju Blaus  Wanita, Seluar Wanita, Barut Perut Baby& Cadar)

Dibuka PadaTahun    

2016
Lokasi Perniagaan            

Online di rumah.

No Telefon                           014-5400267

 

Beliau telah menggunakan platform facebook/Instagram untuk memperkenalkan produk kepada masyarakat umum dan  telah banyak mendapat tunjuk ajar daripada kakitangan PEDi Kg Pantai untuk membantu beliau bagi memperkembangkan lagi produk beliau.Kini pelanggan beliau meliputi di seluruh negeri negeri yang mana mereka mengetahui produk beliau melalaui facebook/Instagram tersebut.pendapatan bulanan beliau kini mencecah RM 200 - RM 600.